Archetípusok

Fordítás angol http://www.systems-thinking.org/arch/arch.htm

Interakciós Struktúrák a Világegyetem

Ez a cikk lényegében egy folytatása Rendszerek Gondolkodás: Operatív Szempontból az Univerzum, amelyben az Erősítő, Kiegyensúlyozó struktúrákat fejlesztettek ki. Ez a cikk alakul ki, egy sor gyakran ismétlődő szerkezetek eredő különböző kombinációi Erősítő, Kiegyensúlyozó szerkezetek. Ez a cikk alapvetően azt jelenti, hogy egy kidolgozása a munka Senge (1990), valamint a Pegazus Kommunikáció (1989-1996).

Vegye figyelembe, hogy az összes archetípus példa, hogy theWay vezetékes be ez a cikk most elérhető végig tekintett érdekében, hogy átfogó kezelés az archetípusok, valamint néhány további is, használja a “+” illetve “-” jelölés hatása.

Véletlen Ellenfelek

Véletlen Ellenfelek szerkezet áll három erősítő hurkok, illetve két kiegyensúlyozó hurkok. A teljes rendszer növekedés által vezérelt globális erősítő loop. Két helyi erősítő hurkok létre kiegyensúlyozó hurkok, amely aztán határ a növekedés, a teljes rendszer. Ez messze nem a legkönnyebb archetípusok, hogy értem.

A hurok, amely A Tevékenység felé, B, B Sikere, B Tevékenység felé A, A Sikeres jelent szövetkezet erősítő loop között A es B. ugyanakkor, hogy A es B intézkedéseket, hogy fokozza egyes másokat sikerre viszik intézkedések elősegítik a saját siker. Ez a tevékenység által képviselt két belső erősítő szerkezetek által képviselt A Tevékenység felé befolyásolja A Sikert, ami viszont befolyásolja A Tevékenység felé, B Tevékenység felé B befolyásoló B Sikere, ami viszont befolyásolja a B Tevékenység felé B.

Ez a helyi önkormányzati-javító tevékenység lenne jó, kivéve, hogy a helyi irányított tevékenységek által, illetve A es B egy nem szándékolt következmények. A Tevékenység felé A gátolja B Sikere. Ez pedig befolyásolja, hogy csökken a B Tevékenység felé gátolja A Sikert. A gátlás a Siker tovább csökken A Tevékenység felé B. Ez azt jelenti, kiegyensúlyozó hurok, amely korlátozza az átfogó célja a szövetkezeti erőfeszítések között, valamint A es B. kiegyensúlyozó hurok tükrözött a műveletek által B, ahol B Tevékenység felé B gátolja A Sikert. Ez pedig befolyásolja a csökkenése A Tevékenység felé B gátló B Sikere. A gátlás a B Sikere tovább csökken, B Tevékenység felé A.

Ezt a struktúrát mutat, hogy rövidlátó helyi aktivitás, a legjobb szándékkal, vezethet, hogy egy teljes korlátozása a fejlesztés a globális rendszer, valójában gátolja a helyi fejlesztés.

Kiegyensúlyozó Hurok (^)

Kiegyensúlyozó Hurok kísérlet, hogy mozog valami a jelenlegi állapot, hogy egy kívánt vagy referencia-tagállam, bár egy kis akció. A szerkezet lehet kezdeni a jelenlegi állami nagyobb vagy kisebb, mint a kívánt állam, amely esetben a jelenlegi állapot, megkeresheti a kívánt állam felett vagy alatt.

Kívánt Állam együttműködik a Jelenlegi Állapot, hogy készítsen egy Rés. Minél nagyobb a Rés, annál erősebb a hatása, hogy készítsen Intézkedési. Az Intézkedés akkor mozog a Jelenlegi Állapot felé a Kívánt Állam csökkenti a Hiányt. Ha a Művelet sikeres, a mozgó, a Jelenlegi Állapot, hogy a Kívánt Állam a Szakadék nullára csökken, így nincs nagyobb befolyása felé Akció.

Sodródó Célok (^)

Sodródó Célok szerkezet áll a két kiegyensúlyozó hurkok, amely befolyásolja oly módon, hogy a tevékenység egyik hurok valójában aláássa a kívánt egyensúlyt a másik kívánja elérni.

Kívánt Állam együttműködik a Jelenlegi Állapot, hogy készítsen egy Rés. Rés a hiányosságot befolyásolja Akció célja, hogy mozog a Jelenlegi Állapot irányába a Kívánt Állapot. Ugyanakkor a Szakadék befolyásolja Akció létrehoz egy Nyomás Beállításához Vágy. Ez a nyomás lényegében úgy működik, mint egy hatása, hogy csökkenti a Kívánt Állapot. Mint a Kívánt Állam aláásta működik, hogy csökkentse a Hiányt csökkentik a befolyása felé Akció. A végeredmény, ez a szerkezet, hogy eléri az egyensúlyi más, mint, hogy mi volt a kezdeti Állapot.

Eszkaláció (^)

Eszkalációs szerkezet áll a két kiegyensúlyozó hurkok, amely befolyásolja oly módon, hogy hozzon létre egy egységes erősítő loop.

Növekedése az Eredményeket A Relatív B befolyásolja több fellépése B. növekedése fellépése B javítja a B Eredményei. Mint B Eredmények növelése hajlamos arra, hogy csökkentse az Eredményeket A képest B. Ez a csökkenés általában a befolyással több fellépése A. További Intézkedés által növeli az Eredményt. A növekedés az Eredmények, akkor növeli az Eredményeket A Relatív B, a ciklus aztán megismétli.

A fenti rajzolni Eszkaláció szerkezet teszi az erősítő jellegét inkább nyilvánvaló.

Javítások, Amelyek Nem (^)

Javítások, amelyek nem a struktúra áll kiegyensúlyozó hurok, egy erősítő loop. A két hurok befolyásolja oly módon, hogy a kívánt eredményt kezdetben által a kiegyenlítő ciklus után némi késéssel, ellensúlyozza az intézkedések az erősítő loop.

A belső kiegyenlítő hurok működik a standard kiegyensúlyozó hurok divat. A Cselekvés, amely befolyásolja a migráció, a Jelenlegi Állapot is befolyásolja, miután némi késéssel, egy nem Szándékolt Következmények. Ezek a nem kívánt Következményei utólag akadályozzák a migráció, a Jelenlegi Állapotban, a kívánt irányba.

Növekedés és Underinvestment (^)

A Növekedés Alatt a befektetési szerkezet egyszerűen egy kidolgozott Korlátozza, hogy a Siker szerkezet, ahol a lassuló akció része egy másik kiegyensúlyozó hurok külső standard, némi késéssel.

Növekvő Keresetet, amely elindítja ezt a struktúrát befolyás növekedése a Jelenlegi Állam. A növekedés a Jelenlegi Állami akkor befolyásolja inkább a Növekvő Akció, termelő az erősítő jellemző.

Mivel a Jelenlegi Állami mozog a kívánt irányba is befolyásolja a növekedés Lassuló Akció. Ez Lassul, Akció ezt követően akadályozza a migráció, a Jelenlegi Állapotban a kívánt irányba.

Ez a rendszer lehetővé tette, hogy a nő többet, ha Lassul a Cselekvési csökken. Ahogy Lassul a Cselekvési kommunikál egy meghatározott Standard ott kifejlesztett egy Vélt cselekedni Kell, amely befolyásolja a fejlődését, valamit, ami jár, mint Lassul Elkerülése, amely után némi késéssel csökkentse a Lassító Akció. A bosszantó része ez a szerkezet a késedelem kapcsolódó Lassul Elkerülése kölcsönhatás a Lassuló Akció.

Mi történik az, hogy a Lassuló Akció működik, rövidebb idő alatt a keret csökkentése a Jelenlegi Állami így csökkentve a Lassuló Akció, megszünteti a Vélt Kell. Mint ilyen a rendszer korlátozott, a növekedés, mert a Vélt cselekedni Kell valójában aláássa a rendszerek saját tetteiért.

Korlátozza, hogy a Siker (^)

Határok, hogy a Siker struktúra tartalmaz egy erősítő loop, a növekedés, amely után egy kis siker, ellensúlyozza egy fellépés után a kiegyensúlyozó hurok.

Növekvő Akció együttműködik a Jelenlegi Állami oly módon, hogy a Jelenlegi Állapot elősegíti a több azonos Növekvő Keresetet. Mivel a Jelenlegi Állami növeli együttműködik néhány Korlátozó Állam, hogy készítsen egy Lassul Akció. Ez Lassul Cselekvési akkor befolyásolja a Jelenlegi Állami oly módon, hogy korlátozza a növekedést segíti a Növekvő Keresetet.

Erősítő Loop (^)

Erősítő Loop egy olyan szerkezet, amely táplálja magát, hogy készítsen növekedés vagy csökkenés.

Állami 1 növeli, vagy csökkenti az Állami 2 befolyásolja, hogy ugyanabba az irányba mozdul. Állami 2 állapot akkor befolyásolja az Állami 1 tovább ugyanabba az irányba mozog.

Mert ez a szerkezet megerősítése általában termel egy exponenciális növekedés vagy csökkenés. Ez exponenciális változás lehet venni egy ideig, amíg el nem éri a észrevehető tartományban. A szerkezete, akkor úgy tűnik, hogy a változás nagyon gyorsan okoz, vajon hogyan kezdődött minden egyszerre, mikor valójában ez nem igaz.

Változó a Teher (^)

Egy Változó a Terhet szerkezet áll a két kiegyensúlyozó hurkok, egy erősítő loop. Ez egy nagyon idegesítő szerkezet, mert a két kiegyensúlyozó hurkok jár, mint egy egységes erősítő loop vándorolnak a helyzet ugyanabba az irányba, mint az erősítő loop. Mindkét épület a végén mozog a rendszer egy irányba más, mint az kívánatos.

A fenti ábra egy Probléma Jelenség érzékelhető több lehetséges lépésekről. Egy cselekedet, a Tüneti Megoldás egy látszólagos időkeret előnye az Alapvető Megoldás, mert más kapcsolódó késés. Ennek eredményeként a Probléma Jelenség befolyásolja az alkalmazás, a Tüneti Megoldás. Alkalmazása a Tüneti Megoldás csökkenti a Probléma, Tünet, amely feloldja a vélt szükségességét folytatja az Alapvető Megoldás. Végrehajtásának elmaradása miatt az Alapvető Megoldás biztosítja, hogy a Probléma, a Tünet visszatér.

Mint ha ez nem lenne elég idegesítő, végrehajtása a Tüneti Megoldás gyakran befolyásolja a fejlődését, a nem kívánt Mellékhatások, melyek általában valamilyen függőség. Ez a mellékhatás további feloldódik a felfogás, hogy szükség van, hogy folytassa az Alapvető Megoldás. A kölcsönhatások között a Probléma, Tünet, Tüneti Megoldást, mellékhatás, valamint az Alapvető Megoldás a viszkózus erősítő loop, amelyek a probléma még nehezebb megoldani.

Siker hogy a Sikeres (^)

Siker a Sikeres szerkezet áll, két erősítő hurkok ami jár együtt, mint egy egységes erősítő loop.

Hozzárendelés, hogy A Helyett B eredmények több forrást A. Több forrást A növeli a Sikeres amely fokozza a felfogás, hogy ott kellene lennie egy Elosztási, hogy A Helyett B. Hozzárendelés, hogy A Helyett B kevesebb Erőforrást B. Kevesebb Erőforrást B akadályozza a Sikeres B, amely tovább erősíti az a felfogás, hogy ott kellene lennie egy Elosztási, hogy A Helyett B.

A fenti rajzolni változata a Siker, hogy a Sikeres szerkezet teszi az erősítő jellege sokkal nyilvánvalóbb. Ez a Siker a Sikeres szerkezet, amely a szív oly sok önbeteljesítő jóslatot, amelyek valójában az eredménye, előreláthatatlan befolyásolja a saját részét.

Tragédia a Commons (^)

Tragédia a Commons szerkezet képviseli az esetben, ha kettő vagy több erősítő szerkezetek függ egy kevés közös erőforrás.

Kezdetben segítségével az erőforrás is hozzájárul az egyes megerősítő hurkok eredményeket. Egy idő után a teljes tevékenységet, az erősítő szerkezetek haladhatja meg az erőforrás kapacitását, amely csökkenti a növekvő akció az egyes erősítő szerkezetek. Mivel a Teljes Tevékenység megközelítések az Erőforrás Korlát kezdődik, hogy korlátozza a Nyereség Egyéni lényegében korlátozza a nyereség mindkét erősítő szerkezetek.

Kérjük, tekintse meg, theWay a Rendszerek átfogó kezelés az archetípusok, valamint stratégiák foglalkozik velük.

 

 

Vissza a főoldalra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *