Diszlexia

Eredeti az http://faculty.washington.edu/chudler/dyslexia.html

Diszlexia egy rendellenesség, ami jellemzi a nehézségi feldolgozás szavakat. Olvasási problémák egyik tünete a diszlexia. “Disz” azt jelenti, hogy rossz vagy nehéz, illetve a “lexia” a szót. A probléma első leírt 1896-ban, Dr. W. Pringle Morgan a Angliában. Írt egy “élénk, intelligens fiú gyors játék, de egyáltalán nem rosszabb, mint mások az ő korában. A nagy nehézség volt most az képtelenség, hogy tanulj meg olvasni.”

Diszlexia is előfordulhat, hogy több egy család tagjai. Ez arra utal, hogy van egy genetikai összetevője, hogy a betegség. Diszlexia is változik mértékét, súlyosságát, így érintő egyes emberek sokkal jobban, mint mások.

Frusztráló Fonémák

Mára már ismert, hogy az agy dyslexics “vezetékes” másképp, mint a normális agyat, így a folyamat nyelv kevésbé hatékonyan. Különösen, dyslexics, ha gondja van az egység nevű nyelv az indoeurópai nyelvekhez. Fonémák meghatározott, mint a legkisebb egység a hang használt nyelv. Például, a kimondott szót, hogy “cat” három fonémák: kuh, ah, tuh. 44 fonémák, angol nyelven. A legtöbb ember számára a folyamat az eszmecserében a fonémák következik be automatikusan, anélkül, hogy tudatosan gondoltam. Ahogy mi bontás fonémák gondolkodás nélkül, mi is egyesíteni őket a beszéd automatikusan: “cat” egy szótagot, de három különböző hang. Éves kor között 4 hogy 6, a gyerekek tisztában vannak azzal, hogy a fonémák, hogy szavakat.

 

Baj a Fonémák

Mert diszlexiaás nem tudja dekódolni a szavak nehezen hozzáférés az információk vannak tárolva kapcsolatos ezt a szót. Gyakran keverd össze, mint a hangzó szavakat, mint a “volcano” es “tornádó.” Amikor megjelenik egy kép, egy vulkán, például egy diszlexiás, hogy a “tornádó” még ha meg kell adnunk, hogy mi nem fog helyesen válaszolni, hogy kinő majd kifújja a forró láva. Más szóval, a diszlexiás tudja, hogy mi a tárgy, de ő nem éri el a megfelelő szó rá.

“Kompenzált” Dyslexics

Van egy kifejezés, a dyslexics, akik megtalálják a módját, hogy legyőzzük a tanulási nehézség: kompenzált dyslexics. Egy személy a diszlexia lehet nagyon sikeres; diszlexia nem befolyásolja egy intelligencia. Diszlexia gyakran excel a problémamegoldó, a kritikai gondolkodás, szókincs. Ezek általában ügyesen megragadta a “nagy kép”, egy koncepció. Diszlexia gyakran excel építészeti, mérnöki, a tudomány, a művészet, a zene.

Diszlexiás Agya “Nézd” Különböző

Dr. Sally Shaywitz, a kutató, a Yale Egyetem Orvostudomány kimutatta, 1998-ban, hogy területeken a hátsó agy, hogy általában aktiválódik, amikor az olvasók hangzott el a szavak lényegesen kevesebb aktivált diszlexia agyát. Továbbá azok a területek, az első az agy jelenik meg, több tevékenység dyslexics agya, mint az agy, a normál olvasók. Újabban a kutatók a University of Washington kimutatták, hogy diszlexia agy működéséhez, akár ötször nehezebb, mint a nem diszlexiás agy. Girard Sagmiller, a honlap, Mi is az a Diszlexia?, ismerteti a diszlexiás “mint egy futó, aki a 100 méteres versenyt. A lane vannak versenyben, de senki más nem tudja. Úgy érzi, hogy ez igazságtalan, de próbálj futni, mint a többi versenytárs mindegy.”

Mit Lehet Tenni

Szerint Dr. Shaywitz, a legtöbb gyerek nem diagnosztizált diszlexiás, míg a harmadik osztályt. Ha a diagnózis lehet korábbi, a diákok is kapnak segítséget, mielőtt elkezdenek nehezen a tanulás. Ez azt jelentheti, hogy a szülők együtt kell működnie az iskola, hogy győződjön meg arról, hogy a gyermek megkapja a segítség szükséges. Szövetségi jogszabály 1975 óta előírja, hogy a speciális pénzügyi támogatást nyújt tanulásban akadályozott gyermekek esélyegyenlőség az oktatási rendszer.

Kutatások azt mutatják, hogy a korai képzés fonéma tudatosság segít dyslexics  olvassa el jobban. Ez bizonyos típusú nyelvi képzés középpontjában a hang szerkezete szó, nem egyszerűen az általános olvasási készség. Most szoftverek állnak rendelkezésre, hogy lassabban, vagy nyújtsd ki a hangok, a szavak, így a gyerekek a gyakorlatban az eszmecserében a fonémák.

Diszlexia is nehezen, hosszú vagy új szavakat. Nehéz dyslexics mester gépies memorizálása, amennyire szükségük van, a kontextus szerinti nyomokat, hogy segítsen nekik szerezni a szavak jelentését. Ezért feleletválasztós vizsgák nagyobb kihívást jelent a diszlexia, sok iskola kínál más vizsgált formátumok dyslexics, akik meglehetősen próbára tudását, miközben az összefüggésben a kérdésre kaphat választ, mint például esszék, vagy szóbeli vizsga.

Diszlexia gyakran mondják, hogy fáradt, mert olvasás viszi őket tovább, mint a nem-dyslexics. Sok iskola biztosít kiterjesztett vizsgálat alkalommal dyslexics, hogy lehetővé teszi a tisztességes értékelése, hogy mit tanultunk.

Gyors Tények

 • A diszlexia egy közös olvasási rendellenesség, amely hatással van közel 5-20% a iskoláskorú gyerekek.
 • US Osztály az Egészségügyi Humán Szolgáltatások becslései szerint több mint 2 milliárd dollárt költenek el évente a hallgatók, akik ismételje meg a jegyet, mert az olvasási problémák.
 • A diszlexia egy egész életen át tartó betegség, amit kezelni lehet, de gyógyítani nem.
 • A diszlexia nem okozott agykárosodást, dyslexics lehet tanulni, hogy kompenzálja a gyenge pontokat a nyelv.
 • Ötven százaléka, a felnőttek az USA nem tudjuk elolvasni a 8 osztályos szinten (Analfabéta Amerika által Jonathon Kozol).
 • Diszlexia lehet, hogy óriási tehetség lehet sikeres emberek: a tudósok Albert Einstein, Thomas Edison, humorista Erma Bombeck diszlexiás volt; sportolók Greg Louganis es Bruce Jenner, mutatványosok Tom Cruise es Cher van a diszlexia.

Hivatkozások:

 1. “Diszlexia es Új Tudomány Olvasás,” Barbara Kantrowitz es Anne Underwood, a Newsweek, November 22, 1999, pp. 72-78.
 2. A meghatározások a diszlexia, lásd: “Mi az Diszlexia?”
 3. “Nyom Diszlexia Talált,” Curt Suplee, Washington Post, Március 3, 1998.
 4. “Tanulmány Megállapítja, Jellegzetes Agyi Mintákat, az Emberek a Diszlexia,” Kathleen Kennedy Manzo, Oktatási Héten, Március 11, 1998.
 5. “Diszlexia,” Scientific American, November, 1996.

Szervezet/Támogató Csoportok:

Nemzetközi Diszlexia Egyesület

 

 

Vissza a főoldalra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *