Használjuk Csak 10% Át Az Agyunk?

Eredeti az https://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html

Hadd mondjam ezt nagyon világosan:

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy mi csak 10% – át az agyunk.

Nézzük a lehetséges eredete a “10% – os agy használja a” nyilatkozat a bizonyíték arra, hogy felhasználjuk az agy.

Hová tűnt a 10% Mítosz Kezdődik?

A 10% os nyilatkozat talán azzal kezdődött, hogy egy pontosan idézni Albert Einstein, vagy a félreértelmezése a munka Pierre Flourens az 1800 években. Lehet, hogy William James, aki írt 1908: “Mi vagyunk kihasználva csak egy kis része a lehetséges testi-szellemi erőforrások” (Az Energiák a Férfiak, p. 12). Talán ez volt a munka, a Karl Lashley az 1920, 1930 években kezdődött. Lashley ki a nagy területeken, az agykéreg a patkányok, es megállapította, hogy ezek az állatok még tanulniuk, konkrét feladatokat. Most már tudjuk, hogy megsemmisítése még a kis területeken az emberi agy is pusztító hatása van a viselkedésre. Ez az egyik oka annak, hogy miért idegsebész kell alaposan térkép az agy eltávolítása előtt agyszövet műveletek során epilepszia vagy agydaganatok: azt szeretnénk, hogy győződjön meg arról, hogy alapvető területeket az agyban nem sérült.

Hirdetés műholdas TV.
ad1
A hirdetés szövege így szól: “Csak a 11% – a potenciál. Is. Most van egy módja, hogy a legtöbbet hozza ki mind.”
—————
Hirdetés Merevlemez

—————
Hirdetés egy Légitársaság
Szöveg a hirdetés szövege így szól: “Azt mondják, hogy használjuk, csupán 10% át az agyunk kapacitását. Ha azonban te vagy repülő **** a **** Légitársaságok, használata lényegesen több.”
ad3

Miért a Mítosz Továbbra?

Valahogy, valahol, valaki elkezdte ezt a mítoszt a népszerű média folyamatosan ismétlődő ez a hamis állítás (lásd a számok). Hamarosan mindenki úgy véli, hogy a nyilatkozatot, függetlenül attól, hogy a bizonyíték. Nem voltam képes megtalálni a pontos forrása ez a mítosz, soha nem láttam még semmilyen tudományos adat támogatja. Szerint a hívők ez a mítosz, ha több, az agy, akkor végezhetünk szuper memória bravúrokat más fantasztikus mentális képességek talán még tárgyakat mozgatni egyetlen gondolattal. Megint nem tudom, hogy bármely adat, ami alátámasztaná ezt.

Mit Jelent az, hogy Csak 10% Az Agy?

Milyen adatokat használták fel, hogy a szám 10%? Ez azt jelenti, hogy lenne jó, ha 90% át az agy eltávolították? Ha az átlagos emberi agy súlya 1,400 gramm (3 lb), illetve 90% át eltávolították, hogy hagyná, 140 gramm (kb 0.3 lb) az agyszövet. Ez körülbelül akkora, mint egy birka agya. Köztudott, hogy kár, hogy egy viszonylag kis terület az agyban, mint okozta stroke-ot okozhat pusztító élők. Egyes neurológiai betegségek, például a Parkinson betegséget is befolyásolhatja csak bizonyos területeket az agyban. Az okozott kár, amelyet ezek a feltételek pedig jóval kevesebb, mint károk 90% át az agy.


Birka Agya

Bizonyíték (vagy hiánya)

Talán, ha az emberek használják a 10% agy nyilatkozatot, azt jelenti, hogy csak minden tizedik idegsejtek elengedhetetlen, vagy használni egy időben? Milyen lenne egy ilyen mérés? Még akkor is, ha neuronok nem rúglak ki, cselekvési lehetőségek, lehet, hogy még a jelek vételére más neuronok.

Sőt, evolúciós szempontból nem valószínű, hogy a nagyobb agy alakult volna, ha ott volt, nem előny. Természetesen számos utak szolgálnak hasonló funkciókat. Például, számos központi utak, amelyek használják a látás. Ez a koncepció az úgynevezett “redundancia” az egész az idegrendszer. Több utak esetében ugyanaz a funkciója lehet olyan típusú biztonsági mechanizmus egyik utak sikerül. Még, funkcionális agyi képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy az agy minden része funkció. Még alvás közben az agy aktív. Az agy még, hogy “használt” csak más aktív állapotban.

Végül a mondás, hogy “Használd vagy Elveszíted” úgy tűnik, kell alkalmazni, hogy az idegrendszer. A fejlesztés során számos új szinapszisok képződnek. Sőt, egyes szinapszisok megszűnt, később a fejlődés. Ez az időszak a szinaptikus fejlesztési, illetve megszüntetése megy, hogy a “finomhangolás” a vezetékeket, az idegrendszer. Számos tanulmány kimutatta, hogy ha a bemenet egy bizonyos neurális rendszer megszűnt, akkor idegsejtek ez a rendszer nem fog megfelelően működni. Ez kimutatták, elég drasztikusan a vizuális rendszer: teljes látásvesztés akkor fordul elő, ha a vizuális információk akadályoztatva serkenti a szem (agy) a korai fejlesztés. Ésszerűnek tűnik, hogy azt sugallják, hogy ha 90% az agy nem használt, akkor sok idegpályák volna, hogy degenerált. Ez azonban nem úgy tűnik, hogy a helyzet. Másrészt, az agy, a fiatal gyerekek nagyon alkalmazkodó. A funkció a sérült agyi terület a fiatal agy vette át fennmaradó agyszövet. Van, hihetetlen példák az ilyen hasznosítás a fiatal gyermekek, akiknek nagy részét az agyuk távolítani, hogy ellenőrizzék a rohamok. Ilyen csodálatos gyógyulás után kiterjedt agyi műtét nagyon szokatlan a felnőttek.

Így a következő alkalommal, amikor hallom, hogy valaki azt mondja, hogy csak 10% át használja az agyát, akkor felvilágosítsam őket. Mondd meg nekik:

“Használjuk 100% át az agyunk.”

Többen említették, hogy a filmben Lucy (2014) elősegíti a 10% az agy mítosz. Ha bármilyen hírek, cikkek, vagy a reklámok használata a 10% mítosz, kérem: Dr. Eric H. Chudler.

Egy folyamatos vita ebben a témában, kérjük, olvassa el:

  1. Tíz Százalék van hátra – BrainConnection.com
  2. Tíz Százalék Mítosz a Szkeptikus Inquirer
  3. Tíz Százalék Mítosz
  4. Használnak az Emberek 10% Az Agyuk? – Scientific American
  5. Az Élet Alkalommal a 10% Neuromyth
  6. Az emberek 100% az agyuk — annak ellenére, hogy a népszerű mítosz – Kérdezz meg egy Tudós
  7. Higbee, K. L. es Clay, S.L., Főiskolai hallgatók hiedelmek a tíz százalékos mítosz, Journal of Psychology, 132:469-476, 1998.
  8. B. L. Beyerstein, Honnan Jön a Mítosz, hogy Csak akkor Használja 10% – át Az Agyunk? az Elme Mítoszok. Feltárása Népszerű Feltételezések arról, hogy az Elme, az Agy szerkesztette S. Della Sala, Chichester: John Wiley and Sons, oldalak 3-24, 1999. Ez a fejezet kötelező olvasmány mindenki számára, aki szeretne több információt a 10% mítosz.
Tudtad? Dr. James W. Kalat, a szerző a tankönyv Biológiai Pszichológia, van egy másik ötletem, hogy a származás, a 10% mítosz. Dr. Kalat rámutat, hogy az idegtudósok az 1930 években is tudtam arról, hogy létezik a nagy számú “a helyi” idegsejtek az agyban, de az egyetlen dolog, amit tudtak, ezek a sejtek az, hogy kicsi volt. Az a félreértés, hogy a funkció a helyi neuronok is vezettek, hogy a 10% mítosz. (Hivatkozás: Kalat, J. W., Biological Psychology, hatodik kiadás, Pacific Grove: Brooks/Cole Publishing Co., 1998, p. 43.)
Azt mondták!
“A mítoszok, amelyek hitt inkább igazzá válik…”
— George Orwell (Az Összegyűjtött Esszék, Újságírás, Levelek, George Orwell, vol. 3, szerkesztette Sonia Orwell, Ian Angus, New York: Harcourt Brace Jovanovich, 1968, oldal 6.)
“Tény, hogy a legtöbben használni, csak mintegy 10%  az agyunk ha.”
— Uri Geller (Uri Geller Elme Hatalma Készlet, New York: Penguin Könyvek, 1996.)

 

Vissza a főoldalra

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *