Rövid Története Hackerdom

Fordította a Eric Steven Raymond – http://www.catb.org/esr/writings/homesteading/hacker-history/
Thyrsus Enterprises
<esr@thyrsus.com>

Absztrakt

Azt vizsgálja, hogy az eredete a hacker kultúrában, beleértve őstörténet között az Igazi Programozók, a dicsőség napja, a MIT a hackerek, hogy a korai ARPAnet ápolni az első hálózati nemzet. Azt leírni, a korán kell kelni, majd később a stagnálás, Unix, az új remélem, Finnország, hogy az “utolsó igazi hacker” lett, a következő generáció pátriárka. Én vázlat, ahogy a Linux, valamint az esélyegyenlőség érvényesítése az Internet hozta a hacker kultúra a peremén köztudatban, hogy a jelenlegi előtérbe.

Prológus: Az Igazi Programozó

Az elején voltak Igazi Programozók.

Ez nem az, aminek hívják magukat. Nem nevezik magukat “hacker”, vagy valami konkrét dolog; a gúnynév “Igazi Programozó”, nem alkotta meg, míg 1980 után, visszamenőleg, az egyik a saját. De 1945-től kezdve, a technológia, a számítástechnika egyre több a világ legfényesebb, a legtöbb kreatív elmék. A Eckert, Mauchly első ENIAC számítógép kezdve volt egy többé-kevésbé folyamatos, öntudatos, műszaki kultúra rajongó programozók, akik épült játszott a szoftver szórakoztató.

Az Igazi Programozók általában jött ki a mérnöki vagy a fizika háttérrel. Voltak, gyakran amatőr-rádió-amatőrök. Viseltek, fehér zokni, poliészter ingek, nyakkendők, vastag szemüveg, kódolt gépi nyelv, assembler, FORTRAN, majd fél tucat ősi nyelven most elfelejtettem.

A második Világháború Vége II, hogy az 1970-es évek elején, a nagy nap kötegelt feldolgozás, valamint a “nagy vas” szerverek, az Igazi Programozók voltak a domináns műszaki kultúra, a számítástechnika. Néhány darab tisztelt hacker folklór dátuma ebből a korból, beleértve a különböző listák Murphy Törvényei a modell-német “Blinkenlights” poszter hogy még kegyelmeket sok számítógép szobák.

Néhány ember, aki úgy nőtt fel, hogy az “Igazi Programozó” kultúra aktív maradt, a 1990-es években is elmúlt az ideje, hogy a 21 században. Seymour Cray, a tervező, a Cray vonal szuperszámítógépet, között volt a legnagyobb. Ő mondta egyszer, hogy lehetővé teszi egy teljes operációs rendszer, saját tervezésű számítógép, saját tervezésű keresztül az előlapi kapcsoló. A nyolcas. Hiba nélkül. Működött. Igazi Programozó macsó supremo.

Az “Igazi Programozó” kultúra, bár erősen kapcsolódó tétel (különösen a tudományos tétel) számítástechnika. Végül elhomályosította a rise of interaktív számítástechnika, az egyetemek, a hálózatok. Ezek szült egy másik mérnöki hagyomány, hogy végül, fejlődni a mai nyílt forráskódú hacker kultúra.

Korai Hackerek

A kezdetektől a hacker kultúra, mint tudjuk, ma kényelmesen kelt, hogy 1961-ben, abban az évben MIT szerzett az első PDP-1. A Jelek Hatalom Bizottság a MIT Tech Modell Vasút Klub fogadta el a gép, mint a kedvenc tech-játék, találta fel a programozási eszközök, szleng, egy egész környező kultúra, amely még mindig felismerhetően ma velünk. Ezek a korai évek vizsgálni az első része Steven Levy könyv Hackerek [Levy].

MIT számítógépes kultúra úgy tűnik, az első, hogy elfogadják az a kifejezés, hogy “hacker”. A Tech Modell Vasút Klub hackerek lett a magja az MIT Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában, a világ vezető központja AI kutatások az 1980-as évek elején. Befolyásuk volt terjedt el szélesebb után 1969-ben, az első évben az ARPAnet.

Az ARPAnet volt az első transzkontinentális, nagysebességű számítógép-hálózat. Építette a Védelmi Minisztérium, mint egy kísérlet a digitális kommunikáció, de nőtt a link együtt több száz egyetemek, védelem vállalkozó, kutató laboratóriumok. Ez lehetővé tette, hogy a kutatók mindenhol információcsere példátlan sebesség, rugalmasság, amely hatalmas lökést, hogy az együttműködésen alapuló munka pedig rettenetesen növekvő mind a tempót, intenzitása technológiai haladás.

De az ARPAnet volt valami más is. Az elektronikus autópályák hozott össze a hackerek szerte az USA ban egy kritikus tömeget; ahelyett, hogy megmaradt az elszigetelt kis csoportok egyes fejlődő saját mulandó helyi kultúrák, felfedezték, (vagy újra feltalált) magukat, mint egy hálózati törzs.

Az első szándékos leletek a hacker kultúra—az első szleng listák, az első satires, az első öntudatos viták a hacker etika—szaporított az ARPAnet a korai években. Különösen az első változat a Zsargon Fájl fejlett, mint a kereszt, nettó együttműködés során 1973-1975. Ez a szleng szótár vált a kultúra meghatározó dokumentumokat. Ez végül megjelent “Hacker Szótár” 1983; az első változat kapható, de egy átdolgozott, Bővített Változat Lementését [Raymond].

Hackerdom virágos az egyetemeken csatlakozik a net, főleg (de nem kizárólag) a számítógép-tudomány szervezeti egység. MIT AI, valamint LCS labs tette az első az egyenlők között az 1960-as évek végén. De a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratórium ( Stanford University Artificial Intelligence Laboratory – SAIL), valamint a Carnegie-Mellon Egyetem (Carnegie-Mellon University – CMU) lett, majdnem olyan fontos. Minden jól központok, a számítógép-tudomány, valamint AI kutatás. Minden vonzott, okos ember, aki hozzájárult ahhoz, nagyszerű dolog, hogy a hacker kultúra, mind a technikai, mind a népi szinten.

Hogy megértsük, mi később jött, bár, meg kell vizsgálnunk a számítógépek magukat; mert az AI Laborban fel, illetve annak esetleges esés volt mindkét hajtott hullámok változás a számítástechnika.

Mivel a nap a PDP-1, hackerdom szerencséje volt, szőtt együtt Digital Equipment Corporation PDP sorozat minicomputers. DEC úttörő kereskedelmi interaktív számítástechnika, time-sharing operációs rendszerek. Mert a gépek voltak, rugalmas, erős, viszonylag olcsó az a korszak, sok egyetemek vettem őket.

Olcsó volt a közeg, a hacker kultúra nőtt, a legtöbb élettartamát, az ARPAnet volt, elsősorban a hálózati gépek DEC. A legfontosabb ezek közül az volt, hogy a PDP-10, első megjelent 1967-ben. A 10 maradt hackerdom kedvenc gép majdnem tizenöt év; TOPS-10 (DEC operációs rendszer a gép), illetve MAKRO-10 (a assembler) még mindig emlékezett a nosztalgikus szeretet nagy szleng, folklór.

MIT, bár ugyanazt a PDP-10-es, mint mindenki más, tartott egy kicsit más utat; elutasították DEC szoftver a PDP-10-es teljesen épített saját operációs rendszere, a híres ITS.

ITS állt, mert nem kompatibilis a Idő Megosztása Rendszer, amely ad egy nagyon jó a fix, a MIT hacker hozzáállás, gyakorlatilag, a neve egy szójáték elődje, a Kompatibilis Idő Megosztása Rendszer (Compatible Time-Sharing System -CTSS). Akarták az utat. Szerencsére minden, MIT ez az ember volt a hírszerzés, hogy megfeleljen az arrogancia. ITS,furcsa es különc es néha bugos, bár mindig is az volt, házigazdája egy zseniális sorozat technikai újítások, de még mindig vitathatatlanul tartja a rekordot, mint az egységes idő-megosztó rendszer, a leghosszabb folyamatos használat.

ITS maga írt assembler, de sok ITS projektek voltak írva a AI nyelv LISP. LISP sokkal erősebb volt, rugalmas, mint bármely más nyelvet a nap; sőt, ez még mindig jobb design, mint a legtöbb nyelvén ma, huszonöt évvel később. LISP felszabadította ITS hackerek hiszem, a szokatlan, kreatív módon. Ez volt az egyik fő tényező, hogy a sikerek, továbbra is az egyik hackerdom kedvenc nyelven.

Sok ITS kultúra műszaki alkotásai, még ma is él; az EMACS program editor talán a legismertebb. Es ITS folklór, a még “élő”, hogy a hackerek, mint a Zsargon Fájl.

SAIL es CMU nem aludt. Sok a profi hackerek nőttem fel, SAIL a PDP-10 később számokban a fejlődés, a személyi számítógép, a mai ablak/icon/egér szoftver interfészek. Eközben a hackerek a CMU volt a munka, ami ahhoz vezetne, hogy az első gyakorlati nagyszabású alkalmazások a szakértői rendszerek, ipari robotika.

Egy másik fontos csomópont a kultúra XEROX PARC, a híres Palo Alto Kutatási Központ. Több mint egy évtizede, az 1970-es évek elején a 1980-as évek közepén, a PARC hozott egy megdöbbentő kötet úttörő hardver, mind a szoftver újítások. A modern egér, windows, illetve az ikonokat stílus szoftver interfész ott találták fel. Olyan volt a lézer nyomtató, valamint a helyi-hálózat; PARC sorozat a D a gépek várható, az erős személyi számítógépek az 1980-as években egy évtizede. Sajnos, ezek a próféták voltak becsület nélkül a saját cég; olyannyira, hogy ez lett a standard vicc, hogy írja le PARC, mint egy hely jellemzi fejlődő zseniális ötletek mindenkinek más. Befolyásuk a hackerdom volt, átható.

Az ARPAnet a PDP-10 kultúrában nőtt az ereje, valamint különböző szerte az 1970-es években. A létesítmények elektronikus levelezési listák, hogy már régen foster közötti együttműködés kontinens-szerte speciális érdekcsoportok egyre gyakrabban is használható több szociális, rekreációs célokra. DARPA szándékosan szemet hunytak, hogy a technikailag “jogtalan” tevékenység; megértette, hogy a plusz rezsi volt egy kis árat kell fizetni vonzza egy egész generációnyi fiatal, okos embereket a számítástechnika területén.

Talán a legismertebb a “szociális” ARPAnet levelezési listák volt a SF-LOVERS lista a sci-fi rajongók; ez még mindig nagyon sok ma is él, sőt, a nagyobb, az az Internet az ARPAnet-en átalakult. De sokan mások is voltak, úttörő stílus a kommunikáció, hogy később kerülhet forgalomba az-profit time-sharing szolgáltatások, mint a CompuServe, GEnie es Prodigy (később pedig még mindig uralja AOL).

A történész első lett, részt vett a hacker kultúra 1977-ben át a korai ARPAnet, sci-fi rajongók táborát. Onnantól kezdve, személyesen is tanúja volt, valamint részt vett sok a változás, az itt leírtak szerint.

Emelkedik a Unix

Messze a ragyogó fények, az ARPAnet, a vadonban, New Jersey, valami más volt, már 1969 óta, hogy előbb-utóbb beárnyékolja a PDP-10 hagyomány. Az év ARPAnet születése volt az az év, hogy egy Bell Labs nevű hacker Ken Thompson találta fel a Unix.

Thompson volt köze a fejlesztési munka ideje-megosztás OS úgynevezett Multics, amely közös származás ITS. Multics volt egy teszt-ágy néhány fontos elképzelése van arról, hogy a komplexitás egy operációs rendszer lehet elrejtve, hogy a felhasználó számára láthatatlan, még az is, hogy a legtöbb programozó. Az ötlet az volt, hogy segítségével Multics kívülről (programozási!) sokkal egyszerűbb, hogy több igazi munkát lehet végezni.

Bell Labs húzta ki a projekt, amikor a Multics látható jelei puffadás egy használhatatlan fehér elefánt (a rendszer volt, később forgalomba hozott kereskedelmi Honeywell de soha nem lett sikeres). Ken Thompson hiányzott a Multics környezet, s játszani kezdett a végrehajtási keveréke az elképzelések, valamint néhány saját, a fosztogatók, DEC PDP-7.

Egy hacker nevű Dennis Ritchie feltalált egy új nyelvet, az úgynevezett “C” használata alatt Thompson embrionális Unix. Mint a Unix, C célja az volt, hogy kellemes, unconstraining, rugalmas. Érdeke, hogy ezek az eszközök terjedése a Bell Labs, van egy boost 1971-ben, amikor Thompson es Ritchie nyert egy ajánlatot, hogy készítsen mi lenne most hívás egy automata rendszer, belső használatra. De a Thompson & Ritchie volt a szeme egy nagyobb nyeremény.

Hagyományosan, operációs rendszerek volt írva a szűk assembler kivonat az abszolút legmagasabb hatékonyság lehetséges a fogadó gép. Thompson es Ritchie az elsők között voltak, hogy észre, hogy a hardver, mind a fordító technológia lett elég jó, hogy egy teljes operációs rendszer lehet C-ben írt, amelyet 1978-ban az egész környezet már sikeresen portolták több gépek különböző.

Ez soha nem volt azelőtt, de a következményei óriásiak voltak. Ha Unix is jelen ugyanaz az arc, ugyanaz a képességek, a gépek, sok különböző típusú, ez szolgálhat, mint egy közös szoftver-környezet. Többé már nem a felhasználóknak kell fizetni a teljes új design szoftver minden alkalommal, amikor egy gép ment elavult. A hackerek is hordoz körül szoftver segédanyagokat a különböző gépek, ahelyett, hogy újra feltalálni a egyenérték a tűz, a kerék, minden alkalommal.

Emellett hordozhatóság, Unix es C volt egy másik fontos erőssége. Mindkét épültek “Tovább Ez Egyszerű, Hülye” filozófia. Egy programozó könnyen az egész logikai szerkezete C a fejében (ellentétben a legtöbb más nyelvek előtt, vagy mivel) ahelyett, hogy szüksége, hogy tekintse meg folyamatosan, hogy kézikönyvek; valamint a Unix felépítése a rugalmas eszköztár egyszerű programok célja, hogy összekapcsolják egymással a hasznos módon.

A kombináció bizonyult adaptálható egy nagyon széles körű számítástechnikai feladatok, köztük sok teljesen váratlan a tervezők. Elterjedt nagyon gyorsan belül az AT&T, annak ellenére, hogy a hiánya hivatalos support programot. 1980-ra ez volt elterjedt számos egyetemen, illetve kutatási számítástechnikai oldalak, ezer hackerek tekinthető haza.

Az igásló gépek, a korai Unix kultúra volt a PDP-11-es, illetve annak utódja, a VAX. Hanem azért, mert a Unix hordozhatóság, futott lényegében változatlan szélesebb körű gépek, mint lehetett találni az egész ARPAnet. Senki nem használt assembler; C programok voltak könnyen hordozható között ezek a gépek.

Unix is volt, a saját hálózat, a fajta—UUCP: alacsony sebességű, megbízható, de olcsó. Bármely két Unix gépek lehet exchange pont-pont elektronikus levélben több, mint egy hétköznapi telefon vonalak; ez a képesség volt építve a rendszer, nem egy választható extra. 1980-ban az első Usenet oldalakon kezdődött cseréje adás hír, amely egy gigantikus elosztott hirdetőtábla, hogy gyorsan nő nagyobb, mint az ARPAnet. Unix oldalak kezdett kialakulni egy hálózati nemzet saját körül Usenet.

Néhány Unix oldalak voltak az ARPAnet-re magukat. PDP-10 es Unix/Usenet kultúrák kezdődött, hogy megfeleljen legfontosabb a széleken, de nem keverjük jól először. A PDP-10 hackerek jellemzően úgy a Unix tömeg egy csomó újgazdagok, eszközök használatával, ami úgy nézett ki, nevetségesen primitív ha a beállítás ellen, a barokk, a szép bonyolult LISP valamint ITS. “Kő kés, medvebőr!” – motyogta.

De volt még egy harmadik folyik áram. Az első személyi számítógép már forgalmazzák a 1975; Apple ben alakult a 1977, előlegek jött, szinte hihetetlen gyorsasággal, az ezt követő években. A potenciális microcomputers világos volt, vonzott még egy másik nemzedék fiatal, okos hackerek. A nyelv BASIC olyan primitív, hogy a PDP-10 partizánok, illetve Unix rajongók mindketten úgy ítélte meg, szánalomra méltó.

Végén Elder Nap

Olyan ügyekben állt, 1980; három kultúrák, egymást átfedő a széleken, de fürtözött körül nagyon különböző technológiák. Az ARPAnet/PDP-10 kultúra, akarod-e, hogy LISP es MACRO, TOPS-10 es ITS es SAIL. Unix es C tömeg a PDP-11, VAXen, szegényes telefonos kapcsolat. Egy anarchikus horda korán mikroszámítógép rajongók hajlított figyelembe számítógép hatalmat a népnek.

Ezek közül az ITS kultúra még azt állítják, büszkesége. De stormclouds özönlötték el a Lab. A PDP-10-es technológia, ITS attól függött, volt öregedés, valamint a Lab maga volt osztva frakció által az első kísérlet, hogy ügyfeleiknek mesterséges intelligencia. Néhány Lab (SAIL valamint a CMU) legjobb csalták el, hogy jól fizető állások a startup cégek.

A halálos csapás jött 1983-ban, amikor a DEC törölték a “Jupiter” followon, hogy a PDP-10 érdekében koncentrálni a PDP-11 es VAX vonalak. ITS nincs többé jövője. Mert nem hordozható, több volt az erőfeszítés, mint bárki megengedheti magának, hogy mozog ITS új hardver. A Berkeley változata Unix fut egy VAX lett a hacker rendszer par excellence, bárki, aki szemmel a jövőben is láthatja, hogy microcomputers nőttek a hatalom olyan gyorsan, hogy voltak, valószínű, hogy nézzék át, mielőtt őket.

Most van itt az ideje, hogy Levy a Hackerek. Az egyik a prime besúgója volt Richard M. Stallman (feltaláló Emacs), vezető alakja volt a Laborban, majd a fanatikus gyanúsított ellen a kereskedelmi Lab technológia.

Stallman (aki általában ismert a neve, bejelentkezési név, RMS) ment, hogy létrehozzák a Free Software Foundation szenteli magát, hogy a termelő magas színvonalú, ingyenes szoftver. Levy eulogized rá, mint “az utolsó igazi hacker”, leírás, amely boldogan bizonyult helytelen.

Stallman legnagyobb rendszer szépen összefoglalja az átmenet hackerdom ment a nyolcvanas évek elején—1982-ben kezdte meg az építőipari egy egész klón Unix, C-ben írt, ingyenesen elérhető. A projekt volt ismert, mint a GNU (Gnu Not Unix) operációs rendszer, egy olyan rekurzív mozaikszó. GNU hamar kiderült, a fő hangsúly a hacker tevékenység. Így a lélek, a hagyomány ITS fontos része az újabb, Unix, VAX-központú hacker kultúra. Stallman design kész, mi a Berkeley egyetemen kezdte, kombinálva a továbbra is a PDP-10 hacker kultúra a Unix tömeg.

Valóban, a több mint egy évtizeddel azután, hogy az alapító RMS Szabad Szoftver Alapítvány nagymértékben meghatározza az állami ideológia a hacker kultúra, Stallman magát az egyetlen hiteles igénylő vezetői a törzs.

Volt is körül 1982-83, hogy a mikrochip, valamint a helyi-területi hálózat technológia kezdődött, hogy komoly hatással van hackerdom. Ethernet, illetve a Motorola 68000 mikrochip készült egy potenciálisan erős kombináció, valamint több különböző induló alakult, hogy építeni az első generációs, amit most hívja munkaállomások.

1982-ben, egy csoport a Unix hackerek a Stanford, Berkeley-ben alapította a Sun Microsystems a hit, hogy a Unix fut viszonylag olcsó 68000-alapú hardver volna be, egy nyerő kombináció széles választékban. Nekik van igazuk, a látás beállíthatjuk, hogy a minta egy egész iparág. Miközben még mindig árú elzárva a legtöbb egyén, munkaállomások volt olcsó a vállalatok, egyetemek; hálózatokkal (egy felhasználó) gyorsan felváltotta a régebbi VAXes, más idő-megosztó rendszerek.

Saját-Unix Korszak

Által 1984-ben, amikor Ma Bell értékesített, illetve Unix lett támogatott AT&T termék első, a legfontosabb törésvonal a hackerdom között volt egy viszonylag egységes “hálózati nemzet” köré az Internet, illetve a Usenet (többnyire segítségével minicomputer – vagy munkaállomás-osztály futtató gépek Unix), valamint egy hatalmas megszakad hátországban a mikroszámítógép rajongók.

Volt is ebben az időben komoly repedés epizód volt az első tartozik a mainstream sajtó – illetve az újságírók kezdett misapply a “hacker” lásd a számítógép, vandálok, visszaélés, amely sajnos a mai napig folytatódik.

A munkaállomás-osztályú gépek által épített Sun, mások megnyitotta új világok a hackerek. Ők építették, hogy a nagy teljesítményű grafikus, át körbe megosztott adatok hálózaton keresztül. Az 1980-as években hackerdom volt foglalva a szoftver, eszköz, épület a kihívások, hogy a legjobban használja ki ezeket a funkciókat. Berkeley Unix fejlett beépített támogatása, az ARPAnet protokollok, amelyek kínált megoldás a hálózati problémák kapcsolódó UUCP lassú pont-pont kapcsolatok, illetve ösztönözni további növekedés az Internet.

Voltak, több kísérletet tett a szelíd grafikus munkaállomás. Az egyik, hogy érvényesült volt az X window rendszer, fejlett az MIT, a járulékokat a több száz résztvevő a több tucat vállalat. A kritikus tényező a siker az volt, hogy az X fejlesztők volt hajlandó a források ingyen összhangban a hacker etika, képes terjeszteni őket az Interneten. X győzelmet aratott saját fejlesztésű grafikus rendszerek (beleértve által kínált Sun is) fontos előjele a változásokat, amelyek néhány évvel később, mélyen befolyásolja Unix, mint egy egész.

Volt egy kis frakciós lép még szellőztetett alkalmanként az ITS/Unix rivalizálás (főleg, hogy az ex-ITSers oldalán). De az utolsó ITS gép leállt a jó 1990-ben; a fanatikusok már nem volt hely, hogy álljon meg leginkább asszimilálódott, hogy a Unix kultúra a különböző fokú morgott.

Belül hálózati hackerdom magát, a nagy rivalizálás az 1980-as évek között volt rajongók a Berkeley Unix, illetve az AT&T változata. Alkalmanként mindig van egy-egy példányt a plakát az időszak, amely karikatúra X-szárnyú vadászgép ki a ”Csillag Háborúk” filmek száguld el a felrobbanó Halál Csillag mintás az AT&T-logó. Berkeley hackerek tetszett látni magukat, mint a lázadók ellen lelketlen vállalati birodalmak. Az AT&T Unix soha nem fogott fel BSD/Sun a piacon, de a szabványok háborúja. 1990-re, az AT&T es BSD verzió volt, egyre nehezebb megkülönböztetni, hogy elfogadta a sok egymás újítások.

Után 1987 a munkaállomás technológia az előző évtizedben kezdődött, hogy nézd határozottan fenyegetett újabb, alacsony költségű, nagy teljesítményű személyi számítógépek alapján az Intel 386-os chip, valamint a leszármazottak. Az első alkalommal, egyes hackerek engedhették meg maguknak, hogy otthon gépek hasonló a teljesítmény, illetve a tároló kapacitás, hogy a minicomputers tíz évvel korábban Unix motorok képes támogatni egy teljes fejlesztési környezet beszél az Internet.

Az MS-DOS világban maradt, boldogan tudatlan. Bár a korai mikroszámítógép rajongók gyorsan bővült, hogy a lakosság egy DOS es Mac hackerek megrendelések egy nagyságrenddel nagyobb, mint a “hálózati nemzet” kultúra, soha nem lesz egy öntudatos kultúra magukat. A változás olyan gyors volt, hogy ötven különböző technikai kultúrában nőtt halt meg olyan gyorsan, mint a kérészek, soha nem eléréséhez elég a stabilitás szükséges, hogy dolgozzon ki egy közös hagyomány, zsargon, folklór, mitikus történelem. Az, hogy nincs egy igazán átható hálózat hasonló UUCP vagy Internet megakadályozta őket abban, hogy a hálózati nemzet magukat.

Széles körű hozzáférést online kereskedelmi szolgáltatások, mint a CompuServe es GEnie volt kikristályosodni, de az a tény, hogy a nem-Unix operációs rendszerek nem jön a csomagban fejlesztési eszközök azt jelentette, hogy nagyon kevés forrás került át őket. Így nincs hagyománya együttműködési hacker fejlett.

A mainstream hackerdom, (dis)szervezett körül az Interneten, már nagyrészt azonosították a Unix-műszaki kultúra, nem érdekel a kereskedelmi szolgáltatás. Ezek a hackerek akartam jobb eszközöket, valamint több, Internet, olcsó 32-bites PC megígérte, hogy mindketten mindenki eléri.

De hol volt a szoftver? Kereskedelmi Unixes maradt, drága, a több-kilobuck tartományban. A korai 1990-es években több cég készített egy eladási AT&T, vagy a BSD Unix port PC-osztályú gépek. Siker volt, megfoghatatlan, az árak nem jött le, de (legrosszabb) nem módosítható, terjeszthető források az operációs rendszer. A hagyományos szoftver-üzleti modell nem ad hackerek, amit akartak.

Az sem, hogy a Szabad Szoftver Alapítvány. A fejlesztés HURD, RMS régóta ígért ingyenes Unix kernel a hackerek, elakadt évek óta nem termelnek semmit, olyan, mint egy használható kernel 1996 (bár 1990 FSF mellékelt szinte minden más nehéz részei egy Unix-szerű operációs rendszer).

Rosszabb, az 1990-es évek elején világossá vált, hogy tíz év erőfeszítést, hogy ügyfeleiknek saját Unix vége volt a hiba. Unix ígérete cross-platform hordozhatóság elveszett civakodás között fél tucat saját Unix verziók. A saját-Unix játékos bizonyult, így nehézkes, olyan vak, ezért alkalmatlan a marketing, hogy a Microsoft képes volt megragadni el nagy részét a piacon a megdöbbentően gyengébb technológia a Windows operációs rendszer.

A korai 1993, egy ellenséges megfigyelő lehet, hogy oka van azt gondolni, hogy a Unix történet volt, szinte játszott, s ez a sorsa a hacker törzs. Pedig nem volt hiány ellenséges megfigyelők a számítógép kereskedelem nyomja meg a gombot, akik közül sokan már rituálisan előre a közelgő halál a Unix hat hónapos időközönként, amióta az 1970-es években.

Azokban a napokban volt a hagyományos bölcsesség, hogy a korszak egyes techno-hősiesség volt, hogy a szoftver ipar, mind a fejlődő Internet egyre nagyobb uralja az colossi, mint a Microsoft. Az első generációs Unix hackerek úgy tűnt, hogy öreg, fáradt (Berkeley Számítógép Tudományi Kutatócsoport, elfogyott az erőnk, elveszítené a finanszírozás 1994-ben). Volt egy lehangoló idő.

Szerencsére ott volt a dolgok elől a kereskedelmi nyomja meg a gombot, majd szem elől, sőt, a legtöbb hackerek, hogy hozna startlingly pozitív fejlemények később, 1993 es 1994. Végül ez lenne a hacker kultúra egy teljesen új irányba, hogy undreamed-a sikerek.

Korai Ingyenes Unixes

Be az űrt, amelyet a Szabad Szoftver Alapítvány befejezetlen HURD volt lépett a Helsinki Egyetemi hallgató neve Linus Torvalds. 1991-ben kezdte fejlődő szabad Unix-kernel a 386-os gépek használata a Szabad Szoftver Alapítvány toolkit. A kezdeti, gyors sikere felkeltette sok Internetes hackerek segíteni neki, hogy fejleszteni Linux, egy teljes értékű Unix teljesen ingyenes, majd újra felosztható források.

A Linux nem volt anélkül, hogy a versenytársak. 1991-ben, egyidejűleg Linus Torvalds korai kísérletek, William, Lynne Jolitz volt kísérletileg, ami a BSD Unix források, hogy a 386-os. A legtöbb megfigyelő összehasonlítása BSD technológia Linus, nyers korai erőfeszítései várható, hogy a BSD-portok lesz a legfontosabb ingyenes Unixes a PC.

A legfontosabb jellemzője, hogy a Linux azonban nem technikai, hanem társadalmi. Amíg a Linux fejlesztési, mindenki azt hitte, hogy bármely szoftver olyan összetett, mint egy operációs rendszert kellett kidolgozni a gondosan összehangolt módon egy viszonylag kis, szorosan összetartozó embercsoport. Ez a modell volt, de még mindig az a tipikus, mind a kereskedelmi szoftver, valamint a nagy szabad-szoftver katedrálisok épült, a Free Software Foundation által az 1980-as években; továbbá a freeBSD/netBSD/OpenBSD projekt, hogy kicsúszott a Jolitzes eredeti a 386bsd port.

Linux alakult ki, egy teljesen más módon. Közel az elején, inkább lazán csapkodott a hatalmas számok az önkénteseket koordináló csak az Interneten keresztül. Minőség fenntartása nem merev, szabványoknak, illetve az autokrácia de a naivan egyszerű stratégia a felszabadító minden héten kapok visszajelzést több száz felhasználó napon belül, ami egyfajta gyors Darwini kiválasztás a mutációk által bevezetett fejlesztők. A csodálkozás szinte mindenki, ez egész jól sikerült.

A késő 1993 Linux versenyezhessen stabilitás, megbízhatóság számos kereskedelmi Unixes, házigazdája mérhetetlenül több szoftver. Volt még az elején, hogy vonzza a port a kereskedelmi alkalmazások szoftver. Egy közvetett hatása, hogy ez a fejlemény az volt, hogy ki kell nyírni a legtöbb kisebb, saját Unix gyártók—anélkül, hogy a fejlesztők, illetve a hackerek eladni, hajtogatott. Az egyik a néhány túlélő, BSDI (Berkeley Rendszerek Tervezése, Incorporated), virágzott azáltal, hogy a teljes források a BSD-alapú Unix, ápolása, szoros kapcsolatot a hacker közösség.

Ezek a fejlemények nem voltak sokkal jegyezte meg egyszerre belül is a hacker kultúra, nem kívül. A hacker kultúra, dacolva ismételt előrejelzések annak bukása, csak a kezdet volt, hogy remake, a kereskedelmi-szoftver világot a saját képére. Lenne még öt évet, mielőtt azonban ez a tendencia lett nyilvánvaló.

Nagy Internetes Robbanás

A korai növekedési Linux synergized másik jelenség: a nyilvános felfedezés az Internet. Az 1990-es évek elején is látta, hogy a kezdetektől egy virágzó Internet-szolgáltató ipar, értékesítési kapcsolatok a nyilvános néhány dollárt egy hónapban. A következő találmány, a Világ Széles Web, az Interneten már gyors növekedés felgyorsult, hogy egy nyaktörő ütemben.

1994-re az év Berkeley Unix fejlesztési csoport hivatalosan is leállt, több különböző ingyenes Unix verziók (Linux, valamint a leszármazottai a 386BSD) szolgált, mint a fő fókuszpontja hacker tevékenység. A Linux forgalmazott kereskedelmi forgalomban CD-ROM es viszik, mint a cukrot. A végén 1995, őrnagy számítógép vállalatok kezdtek, hogy ki fényes reklámok ünnepli az Internet-barát, a szoftver, illetve hardver!

Az 1990-es évek végén a központi tevékenységét hackerdom lett Linux fejlesztés, valamint az esélyegyenlőség érvényesítése az Internet. Világ Széles Web az utolsó készült az Internet tömeges közepes, sok a hackerek az 1980-as, 1990-es évek elején elindított Internet Szolgáltatók Ertékesítési vagy amely hozzáférést biztosít a tömegek.

Általános az Internet is hozott a hacker kultúra a kezdetektől a tisztesség, politikai befolyása. 1994-ben, illetve 1995-ben hacker aktivizmus scuppered a Clipper javaslat, amely volna erős titkosítási állami ellenőrzés alatt. 1996-ban a hackerek mozgósított egy széles koalíció, hogy legyőzze a misnamed “Hírközlési Törvény Tisztesség”, valamint megakadályozza, hogy az Internet cenzúrája.

A CDA győzelem, elhaladunk a történelem a jelenlegi események. Azt is át be egy időszak, amelyben a történész (inkább a saját meglepetés) színész lettem, mint inkább csak megfigyelő. Ez az elbeszélés folytatódik a Bosszú Hackerek.

Bibliográfia

[Adó] Illeték, Steven; Hackerek, Horgony/Doubleday 1984, ISBN 0-385-19195-2.

[Raymond] Raymond, Eric S.; The New Hacker’s Dictionary, MIT Press, 3rd edition 1996. ISBN ISBN 0-262-68092-0.

David E. Lundstrom adott nekünk egy anekdotikus története, az ”Real Programmer” korszak Few Good Men From UNIVAC, 1987, ISBN-0-262-62075-8.

 

 

Vissza a főoldalra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *